Duben

02.05.2018 13:59

Začátkem měsíce dubna jsme konečně vítali jaro se vším, co k tomu patří. Děti přiřazovaly všechny obrázky, které souvisí s tímto obdobím, k paprskům velkého sluníčka na koberci, za pomoci kašpárka a víly Amálky otvíraly studánky barevnými klíči, které si vyrobily, a vítaly společně jaro, učily se poznávat první jarní kytičky (které nakreslily podle předlohy – obrázků), naučily se básničku Vítáme tě, jaro, zpívaly a sledovaly přímo na zahradě a na procházkách, jak se celá příroda probouzí k novému životu. Z papíru vyráběly tulipány, hyacinty, ale i třeba čápa, když jsme si povídali o příletu ptáků a jejich hnízdění. Krásná hnízda s ptáčátky děti i vyrobily.

Na návštěvě v Broučkově byl název představení Divadla Koloběžka, které děti zavedlo k broučkům a zvířátkům na začátku jarního období.

Jedním z dalších dubnových témat byla ekologie. Kromě toho, že se děti učily třídit odpad, malovaly barevné kontejnery a poznávaly, z čeho se co vyrábí, jsme si povídali o tom, co se v přírodě nedělá, jak se správně chovat a děti pak nejvíce bavilo, když si vše vyzkoušely v praxi. Pomocí špičatých klacíků napichovaly odpadky a třídily je do pytlů podle druhu, a tak jsme vyčistili od odpadků část lesa a cesty, po které při procházkách chodíme. Akce se jim moc líbila a určitě si jí opět zopakujeme.

V závěru měsíce jsme se dostali do čarodějnického reje. Děti v lese stavěly chýši pro čarodějnici, vařili jsme lektvary, učili se zaklínadla, písničky o čarodějnicích a ježibabách, děti je nakreslily (a moc se povedly), četli jsme pohádky a příběhy a celý týden jsme zakončili skutečným čarodějnickým rejem v maskách, diskotékou a různými soutěžemi (fota na rajce.cz)